Provozované WEBy:   Totem.cz |  Čítárny |  Český film |  Seaplanet |  Humor/Hry/Flash |  Flash CHAT    Chcete svůj WEB? Napište nám 
Zpět na úvodní stranuISSN 1214-3529
Neděle 1.12.
Iva
Zde se můžeš přihlásit jméno:
heslo:
nové 

 Všechny rubriky 
  Co? Kdy? Kde?
 > Co? Kdy? Kde?
 
    

   
 
 Napsat do fóra o>
   
  

 
<předchozí akce Kavárna Říp, posezení s Ivanem Švecem z kolekce Kavárna Říp
Autor: Martin (Stálý,Redaktor) - publikováno 8.12.2002 (00:54:30), v časopise 8.12.2002
další akce>

Kavárna Říp, posezení s Ivanem Švecem

Je podzimní skoro deštivé odpoledne a máme spolu sraz v pět v Dobré trafice. Za mnou do práce na Olšanskou přišel už ve tři Hackman, jdeme tedy spolu na pátou za Ivanem Švecem (24) a přicházíme o patnáct minut později. V Dobré trafice je plno a za námi se najednou ozve nepřeslechnutelný hlas: „Hledáte mne?“ Jdeme tedy naproti do restaurace…

Nedal sis Ivane pivko…
Nedal, nemám ho rád,  nízkotučné nepiji, až od 38% výš:-)

Sešli jsme se tu, abychom si povídali hlavně o psaní, zeptám se Tě nejdříve jinak…jaké máš jiné koníčky?
Hraju rád na kytaru a taky na klavír, ale hlavně na tu kytaru…tak si někdy říkám, že bych rád vystudoval ještě konzervatoř, ale vždy se ptám:"A kdy mám ŽÍT?!"


...a krom toho?
Taky rád vařím, třeba tuhle jsem třeba přijel domů a upekl švédský koláč, jo, to mne baví:-)

Co pro Tebe znamená to "domů"?:-)

Jsem z Javorníka, mám tam rodiče a chalupu, sem do Prahy jsem odešel za VŠCHT.

A po škole, chceš se vrátit?
To nevím, jsem učitelské dítě druhé generace, nerad bych tak nějak lámal lať a pokud mi to skutečnosti osobní povahy dovolí, asi bych rád učil v nějakém menším městě, tak do 20 tisíc lidí, to je tak akorát.

A jak ses vůbec dostal na Totem?
Člověče, ty snad chceš, abych se zamyslel:-))), no dobře, asi před dvěma lety. Jsem tu teď jako "Ivan Švec", to je mé občanské jméno, pak jako "Vaňka" a nakonec jako "skřIVAN" – na fakultě nás učí inženýr Skřivan a všiml jsem si takové té zvláštní…slovní hříčky:-)

Co bys na Totemu vylepšil?
Někdy se mi nelíbí, když najdu někde pod příspěvkem vulgarismus.

Proč, Internet je přeci věc veřejná, ne?
Protože se tak jednoduše taky k nikomu nechovám, tak nevím, proč by se tak měli chovat ostatní.

Měli by mít tedy třeba redaktoři právo mazat pod díly poznámky?
To je strašně zavádějící…

…myslím, vulgární poznámky…
Rozhodně, když je o to autor požádá… Pak jsem si ještě vzpomněl na jednu věc, jak Dušan udělal, že když někdo na mne zareaguje v poznámce u příspěvku a ta reakce se mi spolu s odkazem objeví ve zprávách, rád bych, aby má odpověď byla i pod příspěvkem, pokud na tuto novou poznámku odpovím. To by myslím bylo dobré.
Jinak ale musím pochválit, jak Dušan udělal ten nový editor na vkládání příspěvků, to byl hodně veliký krok kupředu.

Pamatuješ si na svoji první báseň?
…jej…:-)…a víš ty, že jo? Někdy na základce jsem složil první verš „sedneme si do kouta, uvidíme kohouta“ a tím to snad začalo:-)

 

Co čteš?
Četl jsem Párala, Hrabala…tuhle mi někdo dal na ulici, jak se někdy tak rozdává, Nový Zákon, řekl jsem si tedy, že si musím přečíst první polovinu Bible, Starý Zákon. Přeci jen Bible patří k základům naší evropské vzdělanosti.

Jsi věřící?
No, má báseň „Pane můj“ o něčem pravda vypovídá, ale nemám tendenci se zařazovat do nějaké skupiny či organizace...


A básnické sbírky?
Pokud vezmeš Kryla jako básníka, teď v Torstu vyšlo jeho souborné dílo, tak jsem letmo pročetl souborné vydání Krylových básní. Zkoušel jsem taky Kainara, ale ona sbírka mi nesedla.

Máš raději lyriku nebo epiku?
Lyriku, rozhodně, mám rád věci založené na citu.

Poslední imaginární obvyklá otázka, proč jsou mraky na obloze?
Prober se knihou "OSHO - Cesta bílého oblaku".

Díky Ivane za rozhovor,
teď se můžete ptát Ivana i Vy v poznámkách k tomuto příspěvku:-)

Martin

 



Poznámky k tomuto příspěvku
lindgren (Občasný) - 8.12.2002 > ...jediné co mě zaujalo byl ten švédský koláč.....
<reagovat 
čmelák (Občasný) - 8.12.2002 > -//-
<reagovat 
farišta (Občasný) - 9.12.2002 > chtěl bych se zeptat, jakým způsobem píšeš, jestli intuitivně, že sedneš k osmince papíru a horečně píšeš, nebo dlouho přemýšlíš, děláš si poznámky, brousíš, cizeluješ, ukrýváš odkazy, nebo jinak?
jaký způsob upřednostňuješ?
<reagovat 
Ivan ŠVEC (Občasný) - 10.12.2002 > Farišto!
Od let gymnazijních, kdy kvantita převládala nad kvalitou, pokorně čekám, až od někud /a kdo ví odkud.../ něco příjde. Málokdy cizeluji a brousím, natožpak se snažím něco skrýt; prostě nedřu se... Ivan
<reagovat 
E_na_X-tou (Občasný) - 11.12.2002 >

No a recept na ten koláč nebude?


<reagovat 
Ivan ŠVEC (Občasný) - 13.12.2002 >
Těžko mi bylo poznávati, zda se jedná o "ftip", ale budiž:

ŠVÉDSKÝ MOUČNÍK

Suroviny:
A. Sypká směs
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1 PRDOP (prášek do pečiva)

B. Náplň
3 kostky tvarohu
1 hrnek cukru krupice
cca ½ l mléka (podle vlhkosti tvarohu)
3 celá vejce
šťáva a kůra z 1 citronu
rozinky, vlašské ořechy dle chuti

Postup
a) silně vymazat vyšší plech,
b) nasypat do plechu ½ sypké směsi,
c) zalít připraveným tvarohem,
d) zasypat zbytkem suché směsi,
e) zalít ½ roztavené Hery.

Péci v předem vyhřáté troubě asi ½ hodiny při 150 – 160°C.

Možnosti
1. Alternativní postup radí ze sypkých surovin a oné ½ Hery vypracovat drobenku a pak již tedy nezalévat rozpuštěnou Herou.
2. Variace na zadané téma: místo tvarohu přidat strouhaná ochucená jablka (cukr, skořice, vlašské ořechy,...) a do sypkých surovin přimíchat přiměřené množství mletého máku;dále pak je radno v tomto "makovníku" sypkou směs (nebo drobenku) dělit na třetiny a prokládat dvěma vrstvami jablek.


Dobrou chuť!

Přeje šéfkuchař
I.van ŠVEC



<reagovat 
Martin (Stálý,Redaktor) - 13.12.2002 > To je perfektní:-))), tak to si Ivane opíšu a taky zkusím, nikdy jsem totiž ještě nic takového nepekl, tak premiéra:-)
<reagovat 
čtenář E_na_X-tou - 13.12.2002 > Supeer, vtip to nebyl... jakmile seženu tužku a papír, tak si to opíšu a po Vánocích se vrhnu na pečení :-)) Tyýýjo, zní to ale zajímavě, zvlášť mne teda zaujal ten postup... netvoří se těsto, ale sype se na plech... to musim vyzkoušet
<reagovat 
Ivan ŠVEC (Občasný) - 16.12.2002 > Martine! To abychom na TOTEMu založili koutek gurmetů! /JÁ budu šéfradaktor, chacha!!/. Ivan
<reagovat 
Martin (Stálý,Redaktor) - 16.12.2002 >

Tos možná uhodil hřebík na hlavičku, už jednou tu o tom - je to ale dost dlouho - se vedla dlouhá diskuse, udělat tu nějakou kuchyni pro kolejáře, plnou rad atp:-)

<reagovat 
čtenář E_na_X-tou - 17.12.2002 > Ano, ano, ano.... kuchařku pro kolejáře bych uvítala, čínské nudle stokrát jinak, rýže vařená s ničím nebo samotná, a chleba s chlebem mne už pomalu ubíjí :-))
<reagovat 
Quotidiana (Občasný) - 20.1.2003 > Tak jsem to upekla a bylo to supeer!!!! Díky moc za recept Je to vazne moc dobry, pekla jsem zaludne az pozde odpoledne, aby zbylo na snidani, ale nase rodina to snedla uz ted, a zitra rano budu mit zase suchy chleba Ale dneska jsme si vazne pochutnali... jeste za tepla... jooo to byla lahůdka
<reagovat 
Quotidiana (Občasný) - 20.1.2003 >

achjooo, tradicne jsem tu pod jinym nickem nez minule Schíza je fakt blbá věc, zvlášť když se sejde se sklerózou. No nic. Zdraví mé druhé E_na_X-touvité já


<reagovat 
  Zrušit obrázky    Zrušit větvení  

Přidat vlastní poznámku a hodnocení k příspěvku
Autor má zájem o hlubší kritiku svého příspěvku
<jméno   e-mail>

Kontrolní otázka proti SPAMu: Kolik je pět + dvě ? 

  
  Napsat autorovi (Stálý,Redaktor)  
 
 
2 3 4 5 (6) 7 8 9 10
 

 


Copyright © 1999-2003 WEB2U.cz, Doslovné ani částečně upravené přebírání příspěvků a informací z tohoto serveru není povoleno bez předchozího písemného svolení vydavatele.

Design by Váš WEB

Addictive Zone Orbital Defender Game
free web hit counter